sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI

Zorunlu askerlik hizmeti olan en büyük 20 ülke

Zorunlu askerlik hizmeti olan en büyük 20 ülke


 Yazarlar: Ashar Jawad Eşar Cevad
 
Alıntı: https://finance.yahoo.com/news/20-biggest-countries-mandatory-military-

Zorunlu askerlik hizmetine sahip en büyük 20 ülkeyi, zorunlu askerlik yaptırım düzeylerine göre listeledik ('büyük' ile tanımladığımız şey budur) ve bu ülkelerde zorunlu askerlik hizmetine duyulan ihtiyaç. Basitleştirmek gerekirse, güvenlik ihtiyaçları nedeniyle zorunlu askerlik hizmetine daha fazla ihtiyaç duyulan veya daha az muafiyetle zorunlu askerliğin daha fazla uygulanabilirliğine sahip olan ülkeler daha üst sıralarda yer almaktadır. Bu ülkelerdeki zorunlu askerlik politikalarıyla ilgili bilgiler, anayasalarından, yasal kararnamelerden ve çeşitli bağımsız haber yayınlarından elde edilmiştir.

Bu yazıda zorunlu askerlik hizmeti olan en büyük 20 ülkeye bakıyoruz. Doğrudan Zorunlu Askerlik Hizmeti Olan En Büyük 5 Ülkeye giderek bu ülkelerin zorunlu askerlik getirme nedenlerine ilişkin ayrıntılı analizimizi atlayabilirsiniz.
 
Dünyadaki çoğu ülke, Komünizmin çöküşüyle Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra zorunlu askerlik hizmetini kaldırdı, ancak Avrupa'daki birçok hükümet, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra tekrar geri getirmeyi düşünüyor. Rusya ile sınır komşusu olan Letonya, zorunlu askerliği yeniden başlatmayı planlıyor. 2024'ten itibaren, 18 ila 27 yaş arasındaki tüm erkekler 11 ay boyunca zorunlu askerlik hizmetinden geçmek zorunda kalacak ve 2028'den itibaren her yıl yaklaşık 7.500 Letonyalı askerlik için çağıracak.
 
Estonya ve Finlandiya hiçbir zaman zorunlu askerlik hizmetini kaldırmadı, hatta diğerleri kaldırmasına rağmen. Ukrayna, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinin ardından zorunlu askerlik hizmetini yeniden başlattı ve Moskova'nın Şubat 2022'de ülkenin tam ölçekli işgalini emretmesinin ardından Kiev'deki hükümet, 18-60 yaş arası tüm yetenekli erkekleri zorunlu askerliğe tabi kılan bir yasa çıkardı. Litvanya, 2015 yılında 18 ila 25 yaş arasındaki tüm erkekler için zorunlu askerlik uygulamasını başlattı.
 

Asya'daki birçok ülke de güvenlik ihtiyaçları nedeniyle zorunlu askerlik hizmetine sahiptir. Örneğin İsrail, 18 yaşın üzerindeki tüm Yahudi, Dürzi veya Çerkes vatandaşlarının İsrail Savunma Kuvvetleri'nde (IDF) hizmet etmesini zorunlu kılıyor. Arap vatandaşlar, dindar kadınlar, evli bireyler ve tıbbi açıdan uygun olmayan vatandaşlar istisna talep edebilir. Güney Kore ve Kuzey Kore onlarca yıldır birbirleriyle anlaşmazlık içindeler. Her iki ülkede de zorunlu askerlik hizmeti var, iki komşu arasında bir savaş çıkması durumunda olası insan gücü ihtiyacından doğan bir yasa.

 

Zorunlu askerlik kendi zorluklarını ortaya çıkarır ve bir ülkenin askeri ihtiyaçlarına cevap olmayabilir. Yeni başlayanlar için, anti-demokratik olduğu ve istemsiz olarak orduda hizmet etmesi istenenlerin hayatlarıyla ilgili riskler nedeniyle insan hakları gruplarından yurt içinde ve yurt dışında muhalefetle karşılaşması muhtemeldir. Dahası, maliye için artan bir maliyettir ve ülkelerin ileri teknolojiler ve silah sistemleri gibi askeri yetenekler geliştirmeleri için çok az yer bırakabilir.

Modern, sofistike silahlara sahip olmak, silahlı çatışmalarda büyük bir askeri güce sahip olmaktan daha güçlü olabilir. Buna, Batı tarafından ağır bir şekilde silahlandırılan Kiev'in, silahlarının çoğunun eski ve modası geçmiş olması nedeniyle şimdiye kadar savaşta yolunu bulamayan zorlu, büyük bir Rus ordusuna karşı savaşın gidişatını değiştirebildiği Ukrayna'da zaten tanık olundu. Bir başka örnek de Orta Doğu'da İsrail ile Filistin arasında yaşanan ve Tel Aviv'in sofistike silahları ve savunma sistemleri sayesinde büyük ölçüde otorite kurabildiği çatışmadır. İsrail'in füze savunma sistemi olan Demir Kubbe, devam eden tırmanış sırasında Gazze'den atılan binlerce füze ve roketi %90 başarı oranıyla engelledi. Öte yandan Hamas, savaşçılarının 7 Ekim'de İsrail'e başlattığı 'sürpriz saldırı' sonrasında esas olarak alıcı tarafta yer aldı.
 .....

Şimdi zorunlu askerlik hizmeti olan en iyi ülkeler listesine geçelim.

20. Yunanistan


19 ila 45 yaş arasındaki Yunan erkeklerinin, yabancı uyruklu olup olmadıklarına, ülke dışında yaşayıp yaşamadıklarına veya doğup doğmadıklarına bakılmaksızın Yunanistan'da 12 ay zorunlu askerlik hizmeti yapmaları gerekmektedir.

19. Finlandiya


Finlandiya'nın zorunlu askerlik hizmeti vardır, Anayasa Bölüm 12, Bölüm 127'de, 18 ila 60 yaşları arasındaki her vatandaşın ulusal savunmaya katılmak veya yardım etmekle yükümlü olduğunu belirtir. Zorunlu Askerlik Yasası, kadınları silahlı kuvvetlere katılmaya zorlamaz. Bununla birlikte, gönüllü olarak hizmet başvurusunda bulunabilirler.

18. İsviçre


İsviçre'de erkekler için zorunlu askerlik zorunludur, ancak kadınlar için zorunlu değildir. Erkek vatandaşlar 18 ile 25 yaş arasında askerlik görevini yerine getirmekle yükümlüdür. Yurtdışında yaşayan İsviçre vatandaşları askerlik hizmetinden muaftır, ancak ülkelerine döndüklerinde bunu yapmaları gerekecektir. Alternatif olarak kamu hizmetinde hizmet etme seçeneği de vardır. Silahlı kuvvetlere veya kamu hizmetine hizmet etmeyenler, askerlik muafiyet vergisi adı verilen bir harç ödemekle yükümlüdür.


17. Avusturya


18 ila 35 yaşları arasındaki Avusturyalı erkekler, altı aylık zorunlu askerlik hizmeti veya dokuz aylık zorunlu kamu hizmeti arasında seçim yapma seçeneğine sahiptir. Avusturyalılar 17 yaşına girdikten kısa bir süre sonra, orduya katılmak için gerekli olan bir değerlendirme veya uygunluk testine katılmak için hükümetten bir mektup alırlar.

16. Tayland


Tayland'daki 1954 Askerlik Hizmeti Yasası, tüm Taylandlı erkeklerin 18 yaşına geldiklerinde kendilerini askeri yedek kuvvete almalarını şart koşuyor. 21 yaşında hizmete hak kazanırlar. Her yıl Nisan ayında, gönüllü olmadığınız sürece, piyango tarzı bir çekilişle zorunlu askerlik hizmeti için yeni askerler seçilir.

15. Danimarka

Zorunlu askerlik hizmeti olan ülkeler listemizde bir sonraki Danimarka. Danimarka anayasasına göre, 18 yaşın üzerindeki fiziksel olarak formda olan tüm erkeklerin, hizmet ettikleri ordunun niteliğine bağlı olarak, genellikle 3 ila 14 ay arasında olan zorunlu askerlik hizmetine kaydolmaları gerekmektedir. Acemilerin seçimi oylama yoluyla yapılır.

14. Norveç


Her yıl yaklaşık 9.000 Norveç vatandaşı ülkenin zorunlu askerlik programından geçiyor. Norveç, evrensel zorunlu askerliğe sahip ilk NATO ülkesidir. Yaşları 19 ile 44 arasında değişen tüm erkek ve kadınlar, toplanmak için askeri bir üste buluşmak zorundadır. Bunların% 15'i silahlı kuvvetlerde yaklaşık 19 ay görev yapmak üzere hazırlandı.

13. Singapur


Zorunlu askerlik Singapur'da ulusal bir görevdir. Tüm vatandaşların ve ikinci nesil daimi ikamet edenlerin, 18 yaşına geldikten sonra Singapur Silahlı Kuvvetleri, Singapur Polis Gücü veya Singapur Sivil Savunma Kuvvetleri'nde iki yıl hizmet etmeleri gerekmektedir. Bugüne kadar yaklaşık bir milyon Singapurlu ulusal zorunlu askerlik programında görev yaptı.

12. Mısır


Mısır'da 18 ila 30 yaşları arasındaki tüm erkekler, bir ila üç yıl boyunca zorunlu askerlik hizmetine tabidir. Erkek yetişkinlerin seyahat etmeleri, evlenmeleri veya iş arayabilmeleri için en az bir yıllık zorunlu askerliği tamamlamaları gerekmektedir. Yurtdışında yaşayan Mısırlılar 5.000 dolar ödeyerek muafiyet alabilirler.


11. Ermenistan


Ermenistan, 1991'de bağımsızlığını kazandığından beri Azerbaycan ile silahlı çatışmalar geçmişine sahiptir. 18-27 yaş arası erkek vatandaşlar için iki yıl süreyle zorunlu askerlik hizmetinin zorunlu olduğu ülkeler arasında yer alıyor.


10. Azerbaycan


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile yaşanan gerginlik nedeniyle 1 Ekim'den 31 Ekim 2023'e kadar 30 gün süreyle vatandaşların askere alınmasına ilişkin kararname imzaladı. Bu, 18 yaş ve üstü ve 35 yaşından küçük erkek vatandaşlar içindir.

9. Türkiye


Türkiye, dünyanın en istikrarsız bölgelerinden bazıları olan Orta Doğu, Kafkas ve Balkanlar'ın tam merkezinde yer almaktadır. Bu nedenle, ulusal bağımsızlığı korumak için Türk yasaları, sağlıksız veya engelli olmadıkça, 20-41 yaş arasındaki tüm erkek vatandaşların zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmesini zorunlu kılmaktadır. Zorunlu askerlik süresi 6 ila 12 ay arasında değişmektedir.

8. Brezilya

Brezilya'da 18 ila 45 yaş arasındaki tüm erkekler için zorunlu askerlik zorunludur. Yurtdışında yaşayan Brezilya vatandaşlarının da 18 yaşını doldurdukları yılın 30 Haziran'ından önce yakındaki konsolosluklarına veya büyükelçiliklerine kaydolmaları bekleniyor. Hizmet süresi, askere alındıktan sonra normalde 12 ay sürer.

7. Tayvan


Tayvan'ın 188-000 kişilik ordusunun %10'u askere alınanlardan oluşuyor. Hükümet, Çin'in artan askeri ve diplomatik baskısı nedeniyle zorunlu askerlik süresini 2024'ten itibaren 4 aydan 12 aya çıkaracağını duyurdu.


6. İran


19 yaşından büyük ve sağlıklı olan tüm İranlı erkeklerin zorunlu askerlik hizmetinden geçmeleri gerekmektedir. Zorunlu askerlik ilk olarak Rıza Şah Pehlevi döneminde tanıtıldı ve 1979 İslam Devrimi'nden sonra da devam etti.

5. Rusya


Ukrayna'daki ağır kayıplar nedeniyle, Rus hükümeti geçen yıl silahlı kuvvetler personelini %30 artırarak 1,5 milyon askere çıkaracağını duyurdu. 2024'ten itibaren, 18 ila 30 yaşları arasındaki herhangi bir erkek, en az 12 ay boyunca orduda hizmet etmek üzere bir taslak sistemi kapsamında çağrılabilir. Taslak tebligat yapılacak olanların, Rus hükümeti tarafından belirlenen hizmet süreleri boyunca ülkeyi terk etmeleri de yasaklanacak.


4. İsrail


Yahudi, Çerkes veya Dürzi olan tüm İsrail vatandaşlarının zorunlu askerlik hizmetinin bir parçası olarak İsrail Savunma Kuvvetleri'nde (IDF) hizmet etmesi gerekmektedir. Askere alınan erkeklerin en az 32 ay, kadınlar için ise hizmet süresi en az 24 aydır. İsrailli Araplar, dindar kadınlar ve tıbbi olarak uygun olmayan vatandaşlar zorunlu askerlikten muaftır. İsrail'de 1948'deki bağımsızlık ilanından bu yana zorunlu askerlik hizmeti getirildi.



3. Ukrayna




18 ila 60 yaş arasındaki tüm erkekler, Rusya'nın Şubat 2022'de ülkeyi işgal etmesinin ardından yeni zorunlu askerlik kurallarına göre potansiyel olarak zorunlu askerliğe tabidir. Bu, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin zayiatların bıraktığı saflardaki boşlukları doldurmasını sağlamıştır. Ukrayna'da zorunlu askerlik uzun süredir uygulanmaktadır. 2013 yılında kaldırıldığı sırada, Ukraynalı askerlerin tahminen %40'ı askere alınmıştı. Zorunlu hizmet, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden bir yıl sonra eski haline getirildi.


2. Kuzey Kore

Kayıt, Kuzey Kore'de Nisan ve Ağustos aylarında yılda iki kez gerçekleşir. Okul mezunları geleneksel olarak 18 yaşına geldiklerinde askere giderler. Erkeklerin 10 yıl süreyle zorunlu askerlik hizmeti sunmaları gerekmektedir. Kadınlar, Pyongyang'ın lise mezuniyetinden sonra başlayacak ve 23 yaşına geldiklerinde sona erecek olan kadınlar için zorunlu askerlik hizmetini de başlattığı 2015 yılına kadar gönüllü olarak hizmet ediyorlardı. Kuzey Kore, dünyadaki en uzun zorunlu askerlik süresine sahiptir.


1.Güney Kore

Yaşları 18 ile 28 arasında olan tüm Güney Koreli erkeklerin, Kuzey Kore tehdidine karşı korunmak için zorunlu zorunlu askerlik programının bir parçası olarak orduda 1,5 ila 2 yıl hizmet etmeleri gerekiyor. Bununla birlikte, ulusal veya uluslararası bir ödül, Olimpiyat Oyunları veya Asya Oyunları'nda madalya kazanmak gibi ülkeye övgü getiren sanatçılar ve sporcular için muafiyetler vardır.





 

Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam133
Toplam Ziyaret1391615
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi